Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 26 online

FOTO SHOT

znak-svih-znakova@rwcards.jpg
Home Zadnje dodano ZNAŠ LI ŠTO NOSIŠ?
ZNAŠ LI ŠTO NOSIŠ? Ispis Email
Ocjene: / 25
LošNajbolji 

 

Pogledajte FOTOGALERIJU s objašnjenjima simbola popularnih među mladima

 

ZAGREB - U crkvama diljem Hrvatske od travnja su uz stoliće s tiskom i obavijestima o bogoslužju izloženi i zanimljivi plakati “Znaš li što nosiš”. Na plakatu je 19 simbola koje autori označavaju (neo)poganskima, a posebnu pozornost vjernika izazvali su simboli koje često nose na privjescima ili isprintane na majicama, poput slona, djeteline s četiri lista, znaka za anarhiju i potkovice za sreću.

Idejni začetnik i dizajner plakata je dr. sc. fra Josip Blažević, ravnatelj Centra “Hrvatski Areopag” za međureligijski dijalog Hrvatske provincije Sv. Jeronima franjevaca konventualaca. On je napravio plakat koji se svidio fra Ivanu Bradariću, uredniku Veritasa - Glasnika sv. Antuna Padovanskog, pa se tako plakat pojavio kao zajednički projekt Veritasa i Hrvatskog Areopaga. S autorima smo razgovarali o svrsi i porukama plakata.

- Nadahnuće za plakat, tek prvi u nizu, dobili smo vidjevši neke slične u Poljskoj i Americi. U crkvi Sv. Antuna na Svetom Duhu u Zagrebu nailazili smo na medaljice s likom Isusa Krista s jedne strane te Sai Babe s druge te još češće na privjeske Bracina sunca. To su bili poticaji da poučimo kršćane o pravom značenju simbola koje nose. Tako je došlo do izrade ovog plakata.

Odabrali adolescenti

Tko je odabrao simbole, po kojim kriterijima i jesu li ti simboli i inače u Crkvi klasificirani kao (neo)poganski?

- U sklopu Centra “Hrvatski Areopag” fra Josip Blažević zamolio je grupu adolescenata da sami proberu simbole koje njihovi vršnjaci najčešće nose, a neke je i sam izabrao, prema njihovoj prisutnosti u Hrvatskoj. Pojam poganstva i novog poganstva, u kontekstu ovog plakata, treba shvatiti fleksibilno. Naime, dok su neki simboli iz pretkršćanskih kultova i stvarno pripadaju kategoriji poganstva, neke simbole iznjedrio je New Age ili ih je preuzeo iz istočnjačkih religija, ponekad čak i iz židovstva i kršćanstva, ali im je pridao novo značenje. Naravno da ovako opširna objašnjenja nisu mogla stati na uski prostor, zato smo u skoroj budućnosti predvidjeli jednu knjigu u kojoj bi bili opširnije objašnjeni.

Simboli kao ključ

Ima li još sličnih simbola koji nisu istaknuti na plakatu?

- Zapravo je riječ o nepreglednom mnoštvu simbola. Mi smo se ograničili samo na najprisutnije u kršćanskom miljeu. No, kao što rekosmo, planiramo objaviti knjigu s barem 100 najpopularnijih simbola rasprostranjenih u Hrvatskoj.

Kako se koriste ti simboli ili amajlije u djelima magije i čaranja?

- Svaki simbol ima svoju povijest i primjenu. Neki se koriste u magijskim obredima, kao pentagram ili heksagram, drugi su obilježje pojedinih iscjelitelja i vidovnjaka, kao Bracino sunce, dok su neki dio pučkog praznovjerja, srećonošci, kao konjska potkovica ili djetelina s četiri lista. Svaki magijski obred, prema svjedočanstvu pogana, počinje crtanjem pentagrama, odnosno heksagrama, u svrhu invokacija, stvaranja svetog prostora i zaštite od nepoželjnih duhovnih entiteta. Ostali služe kako bi pojačali učinak “energija” koje se prizivaju.

Koji su simboli najopasniji i preporučuje se da ih se vjernici posebno čuvaju?

- Jezik simbola je jezik koji treba znati čitati. Živimo u kulturi bremenitoj simboličkim govorom. Simbol sam po sebi nije stvarnost, nego ključ kojim se ona otvara, shvaća ili se u nju stupa. Zlo ne treba tražiti u samim simbolima, nego u duhovnoj stvarnosti na koju upućuju. Ključ će ostati obični metal ako ga netko ne stavi u ključanicu i otključa vrata te oslobodi zvijer koja se iza njih skriva. Tada situacija postaje opasna. (...)

www.jutarnji.hr

Slona koriste vještice, a djetelina služi za magiju - Oba spomenuta simbola dio su pučkog praznovjerja. Nije problem u figuri simpatičnog slona, na primjer, nego u ljudskoj naivnosti koja joj pripisuje moći koje ona nema. Zato se taj fenomen naziva praznovjerje, vjera u prazno. Podrijetlo vjerovanja da slon donosi sreću potječe iz hinduizma gdje su poštovana božanstva imala glavu slona (Ganeš, bog-slon), a svijet počiva na leđima slona Mahapudma koji stoji na kornjači. U svjetonazoru feng shuija slon predstavlja talisman plodnosti i sreće. Vještice ga koriste kao sredstvo protiv tzv. uroka. Djetelina s četiri lista, prema pučkom vjerovanju, poznati je folklorni srećonosac, za ljubav i vidovitost, a protiv groma i uroka. Donosi sreću samo ako se pronađe u prirodi ili ako je netko pokloni. Prvi list simbolizira nadu, drugi vjeru, treći ljubav, a četvrti sreću. Biblijom nadahnuta legenda pripovijeda da je Eva, kad je napuštala raj, sa sobom ponijela djetelinu s četiri lista. Puno prije priče o Adamu i Evi druidi (starokeltski svećenici) u Engleskoj vjerovali su da djetelina s četiri lista ima magijska svojstva. Jedno od tih vjerovanja bilo je da svako tko pronađe djetelinu s četiri lista, dobiva sposobnost vidjeti zla bića, kao što su veštice i đavoli, kako bi ih mogao izbjeći.

Anarhija - Predstavlja pobunu protiv autoriteta. Popularan je kod mladih. U okultizmu simbolizira kaos po sotonskom načelu “čini što te volja”.

Anđeoski talisman - Tekst je napisan magijskim pismom. Anđeoski se talismani kao anđeoske kartice šire djelovanjem okultnih bratstava.

Ankh - Drevni egipatski simbol plodnosti i vječnog života. Poznat je i kao ključ života. Često ga nose suvremene vještice.

Horusovo oko - Desno oko simbolizira sunce, a lijevo mjesec. Egipatski talisman. Koristi se za zaštitu od uroka.

Atlanta prsten - Prsten star 4000 godina prodaje se kao zaštita od negativnih zračenja i uroka, za zdravlje i intuiciju.

Neronov križ - Poznat i kao Petrov križ. Pojavio se u doba hipija, a predstavlja utopijsku nadu. Popularan je među poklonicima heavymetal muzike.

Yin-yang (Taiji) - Predstavlja dualističko počelo suprotnosti sila prirode koje se dopunjuju. Danas ga slavi New Age.

Sunce sa 13 krakova - Neopoganski talisman okultnog saveza koji je osnovao Ivica Prokić, a nastavio Josip Grbavac Braco.

Svastika - Datira iz doba neolitika. Najpoznatija je po upotrebi u Hitlerovoj nacističkoj Njemačkoj. Danas je koriste ekstremisti i neonacisti.

Oko (tursko ili grčko) - Talisman od plavog stakla popularan je kao sredstvo zaštite od ‘zlog oka’. Prodaje se kao prsten, narukvica...

Konjska potkovica - Prema nekim vjerovanjima, na vratima kuća prikucana i okrenuta prema gore može donijeti sreću.

Pentagram - S dva kraka prema gore simbolizira sotonu, a s jednim vjeru u prirodu. Služi za prizivanje duhova i koristi se u magijskim obredima.

 

Komentari (2)Add Comment
pričate neke stvari u koje npr. niste upučeni, Lowly rated comment [Show]
0
O heksagramu i njegovoj primjeni u hriscanstvu
napisao marko, Lipanj 25, 2013
Heksagram je poseban znak koji ima svoj specifikum u hriscanstvu. glupost, neznanje i povrsna obrazovanost od svega pravi misticnost i cudnovatost. Hriscanstvo je prije svega izraslo iz judaizma kao monoteisticke religije,pa ono je temelj i izvjesna rodilja Hristovog ucenja. zato i heksagram koji se javlja u hiljadama hriscanskih crkava generise iz drevne judaisticke matrice. posto mnogo bolje poznajem slavenske crkve reci cu i ovo. U uglastoj glagoljici slovo ,,ize,, je identicni znak heksagram i ima kod naroda apotropejsko znacenje. ono stiti od uroka, od teskih bolesti itd. kod Jevreja takodje. Sjetimo se samo divne price Isaka samokovlije ,Solomunovo slovo,,. u crnogorskoj tradiciji recimo, zadugo je ostao taj stari pravopis tako da ga susrecemo u pisanim djelima sve do prvih godina 20 vijeka. da reforma jezika nije prihvacena u cg govori i moje licno iskustvo. moja baba, oceva majka kao samouka pismena 1961. godine pokazivala mi je slova i ucilame kao 6/godisnjaka slova koja nikad necu uciti. na zemlji mi je nacrtala heksagram i rekla/Masjo, ovo ti je slovo ize! baba je bila 1875. godiste. Njena slova su bila glagoljica i to ona najstarija /uglasta! Svu pismenost je narod ucio u drevnom Pivskom manastiru. zavrsio bih pricu slucajem da se na nekim hriscanskim grobovima(pravoslavnim ovdje) susrecu krstovi sa dva istaknuta heksagrama na bocnim krakovima krsta. A da bih potisnuo tupavost u mistifikacijama, reci cu da je to logicna, jednostavna sljedbenost monoteistickih religija .... iz onih drevnih u nove. tretman znakova medju mladim ljudima je isto logican, moda, atraktivnost, zanimljiva tajanstvenost. Vjerujte tajanstveno na zemlji ne postoji nista, postoji samo supljina u glavi koja se zove neznanje.......

Napišite komentar

security code
Upišite prikazane znakove


busy