Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 17 online

FOTO SHOT

4.jpg
Home Zadnje dodano Poruke pape Franje uoči proglašenja svetima Ivana Pavla II. i Ivana XXIII.
Poruke pape Franje uoči proglašenja svetima Ivana Pavla II. i Ivana XXIII. Ispis Email
Ocjene: / 3
LošNajbolji 

Papa Franjo uputio je u četvrtak 24. travnja posredstvom poljske televizije TVP i poljskoga radija video-poruku poljskome narodu uoči kanonizacije bl. Ivana Pavla II. Izražavajući radost što će proglasiti svetim poljskoga Papu na svetkovinu Božjega milosrđa, Papa ističe: Zahvalan sam Ivanu Pavlu II., kao i svi članovi Božjega naroda, za njegovu neumornu službu, njegovo duhovno vodstvo, što je uveo Crkvu u treće tisućljeće vjere i za njegovo izvanredno svjedočanstvo vjere.

Papa je podsjetio na riječi svoga predšasnika Benedikta XVI. izgovorene na dan beatifikacije pape Wojtyle: "Otvorio je Kristu društvo, kulturu, političke i ekonomske sustave, preokrenuvši divovskom snagom - koja mu je dolazila od Boga - tendenciju koja se mogla činiti nepovratnom. Svojim svjedočanstvom vjere, ljubavi i apostolske hrabrosti, kao i velikom čovječnošću, taj je uzorni sin poljskoga naroda pomogao kršćanima iz čitavoga svijeta da se ne boje priznati kršćanima, potvrditi svoju pripadnost Crkvi, govoriti o evanđelju. Riječju: pomogao nam je da se ne bojimo istine, jer je istina jamstvo slobode", rekao je Papa, dodavši da se potpuno identificira s tim riječima pape Benedikta XVI.

Podsjetio je zatim kako je prije izbora za papu Karol Wojtyla rastao u službi Kristu i Crkvi u svojoj domovini, Poljskoj. Zahvaljujem poljskome narodu, Crkvi u Poljskoj za dar Ivana Pavla II. Svi smo bili obogaćeni tim darom. Ivan Pavao II. nas ne prestaje nadahnjivati. Nadahnjuju nas njegove riječi, njegovi spisi, njegove geste, njegov način služenja. Nadahnjuje nas njegovo trpljenje koje je podnosio junačkom nadom. Nadahnjuje nas njegovo potpuno pouzdanje u Krista, Otkupitelja čovjeka, i u Majku Božju.

Nadam se, istaknuo je Papa u poruci koju je prenio Tiskovni ured Svete Stolice, da će kanonizacija Ivana Pavla II., kao i Ivana XXIII., dati novi poticaj svakodnevnom i ustrajnom radu Crkve u vašoj domovini. Radujem se činjenici da ću, ako Bogu da, za dvije godine posjetiti prvi put vašu zemlju u prigodi Svjetskoga dana mladih. Na kraju poruke Papa poziva sve Poljake da duboko prožive kanonizaciju bl. Ivana Pavla II. i bl. Ivana XXIII., kako one koji će u tome događaju izravno sudjelovati u Rimu tako i one koji će događaj pratiti posredstvom medija, te zahvaljuje svim novinarima tiska, radija i televizije za njihovu službu prigodom kanonizacijeu nedjelju.

Papa Franjo uputio je poruku i žiteljima bergamskoga kraja uoči kanonizacije njihova sunarodnjaka, bl. Ivana XXIII. Poruka je upućena svećenicima, redovnicima i redovnicama, kao i vjernicima Bergamske biskupije, ali i onima koji ne pripadaju Crkvi i nisu građani Bergama. "Znam koliko volite papu Ivana i koliko je on volio svoj rodni kraj. Od dana svoga izbora za papu, ime Bergamo i Sotto il Monte postali su poznati diljem svijeta i danas, više od pedeset godina kasnije, oni se vežu uz njegovo lice ozareno osmijehom i njegovu očinsku nježnost", piše Papa.
Pozivam vas da zahvalite Gospodinu za veliki dar njegove svetosti za sveopću Crkvu i potičem vas da čuvate uspomenu na tlo u kojem je ona ponikla: tlo je to duboke vjere življene u svakodnevici, obitelji siromašnih materijalnim dobrima ali povezanih Gospodinovom ljubavlju, zajednicâ koje sve dijele u jednostavnosti, ističe Papa.

Sigurno da se od tada svijet promijenio, novi su i izazovi koji se postavljaju pred poslanje kršćanske zajednice. Ipak, ta baština može nadahnuti i danas Crkvu koja je pozvana živjeti slatku i utješnu radost evangelizacije, biti suputnicom svakome čovjeku na njegovu putu, "seoski studenac" s kojeg svi mogu uzimati svježu vodu evanđelja. Drugi vatikanski koncil utro je put obnovi i posebno je velika radost što se kanonizacija pape Roncallija događa zajedno s kanonizacijom bl. Ivana Pavla II., koji je tu obnovu provodio u svojem pontifikatu, istaknuo je Papa.

Uvjeren sam da će i građansko društvo moći crpiti nadahnuće iz života bergamskoga Pape i sredine u kojoj se rodio, tražeći nove načine, prilagođene trenutku, za izgrađivanje suživota utemeljenoga na neprolaznim vrijednostima bratstva i solidarnosti, dodao je Papa. Poruka je objavljena na stranicama lista "Eco di Bergamo", čiji je cijenjeni suradnik bio mladi svećenik don Angelo Roncalli. Kada ga je služba odvela daleko, uvijek je primao "Eco", taj glas, kako je rekao Papa, koji ga je podsjećao na njegov kraj. (ika / gk)

O kanonizaciji dvojice papa čitajte u tiskanome izdanju Glasa Koncila od nedjelje 4. svibnja. Već od srijede novi je broj dostupan putem interneta na adresi enovine.glas-koncila.hr.

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar

security code
Upišite prikazane znakove


busy